Waarom deze site?

'Sobats' staat voor 'vrienden' in het Maleis.
Het woord Sobats staat tegenwoordig vooral voor de verbondenheid van Nederlands-Indië gangers onder elkaar. De vroegere geallieerden noemden het 'Band of Brothers', een band tussen vrienden (broeders) die ooit één gezamenlijk doel nastreefden. Deze band werd echter nooit verbroken. Men kon elkaar heel lang uit het oog verloren zijn maar bij een weerzien na soms tientallen jaren bleken de vrienden maar een half woord nodig te hebben om elkaar te begrijpen.

De start van deze site begon eigenlijk allemaal al heel lang geleden.
Dit lijkt wel het begin van een sprookje, het is echter niet zo bedoeld want dat het al heel lang geleden begon is gewoon een feit.
Een aantal jaar geleden bezat het terrein van de Bavo een heus museum. Dit museum stond onder de bezielde leiding van Hennie van Scharenburg. Een aantal patiënten van het Bavo terrein fungeerden als supposten.
Een gouden tijd voor deze mensen. Helaas werd besloten dat het museum moest sluiten. Het museum bezat een prachtige collectie, welke bestond uit een veelheid aan verzamelingen. Grote delen van deze verzameling werden verdeeld over Nederland en de rest werd verkocht. Een triest einde van een unieke collectie.

Het museum bezat ook een kantine en deze werd ondermeer gebruikt door de sobats van het NOMI (Oud Militairen Indiëgangers Noordwijkerhout - de Zilk).
Ze hielden daar hun bijeenkomsten en er werd vaak ongedwongen samengekomen voor een kopje koffie en een sterk verhaal.
Met het verdwijnen van het museum hield ook het NOMI op te bestaan. Hennie van Scharenburg en ondergetekende hadden enorme moeite met dit gegeven. We besloten om samen met Nic Sluis, de harde kern van het NOMI, nog één keer iets groots te organiseren. Dit werd een tentoonstelling met aan de opening een reunie gekoppeld. De belangstelling bleek groot te zijn en we hebben heel veel positieve berichten mogen ontvangen.

Aan de tentoonstelling was ook een website gekoppeld met alle wetenswaardheden van de Noordwijkerhoutse en Zilkse veteranen (www.sobatsnoordwijkerhoutdezilk.nl). De website werd veel bezocht en na de tentoonstelling besloot ik om door te gaan met het onderzoek door alle gemeenten van de Bollenstreek erbij te betrekken en zo een eigen site voor Indië veteranen van de Bollenstreek op te starten. Zie hier het resultaat. Ik hoop dat u ervan zult genieten.

Met vriendelijke groeten,
Bart Smulders.

terug naar start