"Dus Toch "

Check Point van oktober 2007 heeft me geholpen om een nieuwe bijdrage voor de Gong te realiseren.
De publicatie inzake de site: www.sobatsbollenstreek.nl maakte mij nieuwsgierig en dus ben ik die eens op mijn gemak nader gaan beschouwen.
Al in de inleiding van de site was te constateren dat de site met zorg is opgezet. Het onderdeel Documenten en Jeugdhonk trok daarbij vooral mijn aandacht.
Bij het Jeugdhonk zijn meerdere cartoons te zien, o.a. van Taaie en Neut.
Achter mijn rug stond onze kleinzoon mee te kijken. Hij zag plotseling een afbeelding van enige boekjes: Rampokan over Java en Celebes en het boekje Van nul tot nu, met als onder titel De vaderlandse geschiedenis vanaf 1940.
“Kijk opa, die boekjes gebruiken wij op school !”
Ik dacht “Dus toch…”, er is blijkbaar nog aandacht voor onze geschiedenis !
In de documenten vielen me een paar dingen op.
Allereerst een bericht in de “Scheepskrant” van het s.s. Groote Beer van de gezagvoerder van dit schip. Hierin deelde hij mede dat hij  in de sluizen van IJmuiden de opvarenden een welkom had willen “toeroepen” ! Dit was overstemd door het spontane en enthousiaste afscheid van de militairen van familie en kennissen. Daarom nu een welkom vanaf de commandobrug halverwege de reis……!
Ik vraag me af: was dit echt of een routinematig gebeuren, ik zag namelijk boven aan het document dat het hier de 11e heenreis betrof.


Was dat dezelfde gezagvoerder als op de voorafgaande reizen ?
Hoe dan ook, dat welkomstwoordje had toch ook gekund direct bij aankomst in “open water” ? Halverwege de heenreis is wel wat laat, of was er sprake van desinteresse, het is zomaar een vraag.
Dan waren er de “Redactionele Overpeinzingen” in de Scheepskrant no 3 op de 10e heenreis: de redactie werd gevormd door een vaandrig en twee sergeants, overigens dezelfden die ook de redactie vormden op de 11e heenreis. Leuke baan toch ? Zouden die makkers ook alle daarvoor gemaakte heenreizen er bij zijn geweest ? Die redactie constateerde dat de opvarenden mogelijk weinig aandacht hadden gehad voor de faciliteiten van het schip. Ze stelden dan ook wellicht leuk om daar eens nader naar te kijken de dag voor de debarkatie. Vervolgens bij debarkatie nog eens om te zien naar het schip om dit in zijn geheel nog eens te kunnen aanschouwen.
Allemaal toch wel wat naïef, de opvarenden hadden bij vertrek en vervolgens de aankomst in Indië allemaal wel wat anders aan hun hoofd. Zij hadden niet het geluk op een “heen en weer boot” te vertoeven.
Wat hier allemaal van zij, het is goed te zien dat er mensen zijn in Nederland die belangstelling hebben voor “onze geschiedenis”.
Jammer daarom dat de beheerder van de site: Bart Smulders niet expliciet genoemd is in Check Point.
Bart Smulders en c.q. helpers: hartelijk dank voor de genomen moeite en wij wensen je nog veel succes met de verdere uitbreiding van de site !
Adri den Reijer

Terug naar het laatste nieuws