Nederlands-Indië in een stripverhaal

Zijn jullie ook zo gek op strips? Nou, wij wel. We zijn zelf stripfiguren dus dan kan het eigenlijk ook niet anders. Wij zijn verzonnen door Jan Boon die ons in Indië op papier zette, met een kroontjespen en oostindische inkt. Hij was de hoofdredacteur van het blad Wapenbroeders. Dit blad werd door de militairen in Indië gelezen.

Er zijn heel veel strips en cartoons gemaakt in Indië, militairen die leuk konden tekenen werden gevraagd voor allerlei krantjes. Ook later toen de oorlog allang was afgelopen werd er nog getekend. We zullen op dit deel van de jeugdsite een aantal van deze stripboekjes en cartoons laten zien.
Als je op de stripjes klikt krijg je in sommige gevallen een voorbeeld van wat er in staat

Het verschil tussen een strip en een cartoon is dat een strip een aantal plaatjes bij elkaar zijn terwijl een cartoon maar één enkel plaatje is.

------//-----

 

Jan Huizinga is nog het meest bekend door zijn omslagen en tekeningen voor Arendsoog.
Zijn loopbaan begon echter bij het blad 'Wapenbroeders' want JH zat in Indië van april 1948 t/m juni 1950.
Hij heeft ondermeer meegewerkt aan het kerstnummer van 1949 (die met de rode voorkant) op de achterzijde werden vier door hem getekende kaarten gedrukt die losgehaald en verstuurd konden worden.

Ook is er een serie ansichtkaarten uitgegeven tbv. van TBC in Indië. Zie hieronder 3 voorbeelden uit deze serie. Het betreft hier dus allemaal cartoons.

Ik heb deze informatie gekregen van Joop Plasmeijer en hij is benieuwd wat Jan Huizinga
nog meer in wapenbroeders heeft getekend. Wie kan ons aan informatie helpen?

Mail svp naar Bart Smulders. Hartelijk dank.

------//-----

 

 

Taaie en Neut

We zijn natuurlijk enorm bescheiden maar we beginnen toch met ons eigen boekje.
We zijn getekend door Tjalie Robinson dat is een pseudoniem (soort tweede naam) voor Jan J. Th. Boon. Het boekje is uitgegeven door Joh. M. Grenzenberg N.V. in Batavia.
Veel grappige en minder grappige situaties werden getekend met een kroontjespen en Oostindische inkt.
We waren zo bekend in Indië dat we niet meer gewoon over straat konden lopen..

 

 

 

 

------//-----

 

Waakt voor uw gezondheid in Indië

Een leuke strip die aan de militairen werd gegeven ging over hun gezondheid, hun Hygiëne. Uitgegeven door Kolff in Batavia (Java).
Met grappige tekeningetjes wordt duidelijk gemaakt wat niet goed is voor je gezondheid en hoe je het beter kunt doen.

 

 

------//-----

 

Hier en daarginds

Ook dit betreft een echte stripboekje uit 1948. De tekenaar is Nieuwenhuye. Het boekje werd uitgeven door NIWIN (Nationale Inspanning Welzijnszorg Indië).
De tekeningetjes vertellen het verhaal van een soldaat en wat hem allemaal te wachten staat als hij naar Indi gaat.

 

 

 

 

------//-----

 

 

Het dagelijkse leven van Bulletje Stengun in de tropen

Eigenlijk net zoiets als het vorige boekje. Dit is alleen geen boekje maar een setje kaarten. De kaarten zijn getekend door S. van Basel en uitgegeven door I.A.G. in Bandoeng op Java. De tekening hiernaast ie het mapje wat om de acht kaarten heen geschoven kan worden.

 

 

 

 

------//-----

 

 

Wimpie Wefare

Wimpie welfare is geen aparte strip maar een figuurtje wat is gemaakt voor en gebruikt door het NIWIN. Als het NIWIN iets verzorgde dan kwam heel vaak Wimpie in beeld om het bekend te maken in de vorm van een tekening of als logo.

Als je deze site opent wordt je ook door Wimpie verwelkomt.

Wimpie werd getekend door Chevallier.

 

 

 

 

------//-----

 

 

De intieme oorlog

Geen strip, alleen een cartoon op de voorkant van een fotoboekje over de soldaten die in Indië verbleven.
De tekening is gemaakt door Jan Korver. Klik er maar eens op dan kun je zien dat hij de tekening van een echte foto heeft gemaakt.

 

 

 

 

 

------//-----

 

 

De intieme oorlog

Ook weer geen strip maar een informatieboekje waarin van allerlei wetenswaardigheden staan die handig zijn voor soldaten die net in Indië zijn aangekomen.
De tekeningen zijn allemaal gemaakt door Chevallier, je weet wel de tekenenaar van Wimpie Welfare.

 

 

 

 

 

------//-----

 

 

 

Van nul tot nu

Deze kennen jullie vast wel, er zijn vijf delen van. In deel vier wordt Nederlands-Indië ook behandeld. Deze strip serie is gemaakt door Thom Roep en Co Loerakker en uitgegeven door Big Balloon Publihers (ISBN 90 5425 772 5)

 

 

 

 

------//-----

Rampokan

Een spannende strip van Peter van Dongen.
In de strip gaat Johan Knevel op zoek naar de geschiedenis van zijn Indische familie en beleeft daarbij allerlei avonturen.

De strips zijn uitgegeven door:

Oog en Blik en De Harmonie in 1998 en 2004 (ISBN 90 73221 57 9 en 90 5492 054 8)

 

 

------//-----

 

 

 

Er werden ook strips kalenders uitgegeven met stripafbeeldingen. Deze kalender is van 1955, vijf jaar nadat de Nederlanders uit Nederlands Indië vetrokken waren. Toch gaan alle afbeeldingen uit deze kalender over Indië.

Ze zijn getekend door Rudy van Giffen in 1954. Je kan aan de tekeningen zien dat hij echt goed kon tekenen. In de kalender zaten zes tekeningen, voor iedere twee maanden een tekening. Klik er maar eens op, dan kan je n van de platen bekijken.

 

 

 

 

 

------//-----