Nederlands-Indië bestaat uit wel 18.000 eilanden, met bergen, dicht regenwoud, witte zandstranden en actieve vulkanen. Het is de grootste eilandengroep ter wereld en strekt zich over 5000 kilometer uit, van de Indische Oceaan tot aan de Grote Oceaan. Er worden meer dan 580 talen gesproken. Maleis is de meest gesproken taal. Het klimaat is ideaal voor allerlei tropische kruiden en vruchten en dieren.

Aardrijkskunde
Nederlands-Ind
ië

Hallo dan, hier is Neut weer, vind je niet dat ik een lekker bruin koppie heb gekregen hier in Nederlands-Indië. Nou, dat klopt, het is hier heerlijk weer. De gemiddelde jaartemperatuur ligt hier op 26 graden Celsius. Dat is heel wat anders dan in ons kikkerlandje. In Nederland is de gemiddelde jaartemperatuur namelijk maar 10.6 graden Celsius. Dat is toch een behoorlijk verschil vind je niet?

Wat ik wel jammer vind is dat het hier zo enorm kan regenen. Ondanks dat het zulk lekker weer is komt er veel water uit de lucht vallen. Als je niet van regen houdt, dan kan je maar beter in Nederland blijven want daar valt gemiddeld 'maar' 790mm regen per jaar. Hier in Nederlands-Indië valt er wel 1500 tot 2500 milimeter per jaar. Op sommige plaatsen in de bergen valt soms wel 6000 mm regen! Kan je nagaan wat een blubber dat geeft. Moet hiernaast maar op de foto kijken, die Jeep rijdt er zo doorheen. Je kan een van onze kameraden nog net door het raampje zien zitten.
Zo'n lange regenperiode in de tropen noemen ze de Moesson, het regent dan kort maar zeer hevig en daarna schijnt de zon weer.